Tanjung Aru Beach: A Guide to One of the Best Sunset Spots in Malaysia

Gambar Profil Penulis

Oleh 🌍The Merdeka Migrant🌍

Have you ever dreamed of watching the sun set over the horizon, painting the sky and sea with a myriad of colors? If so, you should definitely visit Tanjung Aru Beach, one of the best sunset spots in Malaysia. Tanjung Aru Beach is a popular beach located in Kota Kinabalu, the capital city of Sabah, a state in East Malaysia. The name Tanjung Aru means “casuarina cape” in Malay, as the beach is lined with casuarina trees that provide shade and beauty. The beach is also known for its soft white sand, clear blue water, and gentle breeze that make it a perfect place to relax and enjoy nature.

In this article, we will guide you through what to do, see, and eat at Tanjung Aru Beach, and give you some tips for visiting this amazing destination. Whether you are looking for some fun activities, some stunning views, or some delicious food, Tanjung Aru Beach has something for everyone. So, let’s get started!

How to Go to Tanjung Aru Beach

Tanjung Aru Beach is located only 6 km south of Kota Kinabalu city center, and you can get there by taxi, bus, or car. Here are some details about each option:

Taxi

  • Taking a taxi is the fastest and most convenient way to get to Tanjung Aru Beach, as it will take you directly to your destination without any stops or transfers.
  • However, it is also the most expensive option, as it will cost you around RM 20 to RM 30 (USD 5 to USD 7) for a one-way trip. You can find taxis at the airport, hotels, or shopping malls. You can also use apps such as Grab or MyCar to book a taxi online.

Bus

  • Taking a bus is the cheapest and most eco-friendly way to get to Tanjung Aru Beach, as it will cost you only RM 2 (USD 0.5) for a one-way trip. However, it is also the slowest and least comfortable option, as it will take you about 20 minutes and you may have to wait for the bus or change buses along the way.
  • You can take bus number 16 from the city center or bus number 16A from the airport. The buses run from 6:30 am to 8 pm daily. You can find the bus stops near City Hall and Wawasan Plaza in the southern part of Kota Kinabalu.

Car

  • Taking a car is the most flexible and convenient option, as it will give you more control over your time and route. You can rent a car from various agencies in the city or at the airport, or you can use apps such as GoCar or SOCAR to book a car online. The drive to Tanjung Aru Beach will take about 15 minutes, and you can follow the signs along Jalan Mat Salleh or Jalan Kepayan.

If you are looking to fly to Kota Kinabalu, check out the best deals down below!

Cheap Flights from KL to KK

  • Sehala
  • Pergi Balik
sortAtur mengikut: Harga Terendah
  • Atur mengikut: Harga Terendah
  • Atur mengikut: Penerbangan Terawal

Harga potongan adalah dikira berdasarkan harga purata laluan sepadan pada Trip.com.

What to Do at Tanjung Aru Beach

One of the best things about Tanjung Aru Beach is that there are so many things to do there. You can choose to swim in the warm and calm sea, sunbathe on the soft and clean sand, or play some water sports such as jet skiing, parasailing, banana boating, and more. You can also rent a bicycle or a scooter and explore the beach and its surroundings. There are also several jogging and walking paths along the beach that offer scenic views and fresh air.

If you are looking for some attractions near the beach, you can check out Tanjung Aru Perdana Park, a beautiful park that features a musical fountain, a children’s playground, a reflexology path, and a cultural village. You can also hop on the North Borneo Railway, a steam train that takes you on a nostalgic journey through the countryside of Sabah. Or, if you want to splurge on some luxury, you can visit Shangri-La’s Tanjung Aru Resort & Spa, a five-star hotel that offers world-class amenities and services.

For the best accomodations around Tanjung Aru Beach, here's a list of hotels that we personally recommend!

Best Hotels around Tanjung Aru

5-bintang

4.2/5Bagus463 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|3.08km dari pusat bandar
Beri perhatian khusus👀! Adakah polisi hotel terbahagi kepada warga tempatan dan warga asing? ? Apabila menempah bilik, platform Trips dipratetap untuk warga tempatan (secara visual 70% adalah warga asing). Jika anda tidak memberi perhatian dan menukarnya kepada warga asing, anda akan diminta untuk menjamin perbezaan harga M250/bilik apabila anda menyemak masuk di hotel! Tetapi apabila saya menempah bilik beberapa hari yang lalu, harga adalah sama untuk warga tempatan dan warga asing. Kenapa warga asing mengenakan bayaran lebih apabila saya mendaftar masuk pada hari yang sama? ? Saya difahamkan bahawa penduduk tempatan menggunakan kad pengenalan untuk membuat tempahan, dan bayaran bas/masuk adalah lebih murah. Apabila pihak hotel mengesahkan permohonan kami semasa kami mendaftar masuk, ia sepatutnya tahu bahawa kami adalah warga asing/berdaftar dengan pasport, tetapi pihak hotel tidak menjawab ? ? Lupa / sibuk / tidak bertindak! ! Perkhidmatan hotel sangat baik dan kakitangan membantu. Kemudahan ini mempunyai tiga kolam renang 🏊♀️ dan dua pantai 🏝️ untuk menonton ikan. Makanan untuk makan malam adalah biasa-biasa saja, tetapi barangan yang baik tidak terlalu baik!
DariMYR 375
4.2/5Bagus612 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|2.69km dari pusat bandar
Perkhidmatan hampir tidak wujud… Meja depan tidak tahu apa-apa! ! ! Tanya setiap soalan Saya menempah bilik kelab dengan seorang warga emas dan seorang kanak-kanak, dan terdapat seorang dewasa tambahan. Saya bertanya bagaimana untuk menambah yuran, tetapi meja depan tidak tahu. Meja penyambut tetamu juga tidak tahu berapa banyak sarapan pagi. Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun akan dikenakan bayaran untuk sarapan pagi. Namun, saya teringat bahawa semasa saya membuat tempahan, ia berkata percuma untuk kanak-kanak di bawah 6 tahun. Saya menunjukkannya dan tiada bayaran dikenakan! ! Jika tidak, saya akan dicaj 120rm selama dua hari! Keseluruhan kemudahannya baik-baik saja, tetapi perkhidmatannya sangat teruk. Mereka memang sangat baik dengan orang Korea.Saya melihat kakitangan perkhidmatan teksi Korea membuka pintu dan memegang kepala mereka. Orang Cina cuma disuruh memberi tip... susah betul! Izinkan saya memberi anda sedikit maklumat. Jika anda menambah orang dewasa, katil tambahan ialah 180rm sehari termasuk sarapan pagi. 90rm untuk sarapan setiap hari tanpa katil tambahan Sarapan kelab 68rm, minum petang 65rm Ini adalah harga harian Saya hanya tahu selepas pergi ke banyak tempat. Anda perlu bertanya kepada diri sendiri segala-galanya...
DariMYR 431
4.5/5Sangat Baik692 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|0.77km dari pusat bandar
Saya telah membaca beberapa ulasan yang tidak begitu baik dan pada asalnya mendaftar masuk dengan jangkaan yang rendah, tetapi pengalaman itu hebat dan setiap hari penuh dengan kejutan. Jika saya pergi ke sana lagi, saya akan memilih hotel ini lagi. 1. Ada yang komen mengatakan tiada penjaga pintu, tetapi ada seorang ketika kami tiba. Dia mengambil inisiatif untuk membuka pintu dan mengambil bagasi kami, dan sikapnya sangat baik. 2. Apabila mendaftar masuk, kami akan secara proaktif memperkenalkan kemudahan hotel dan waktu penggunaan, dan juga melampirkan surat kertas. Tidak kira jika anda terlupa. 3. Kami menempah bilik pemandangan bandar, tetapi kami sangat terkejut kerana kami boleh melihat laut. 4. Hotel ini sangat kalis bunyi. Kami tidak dapat mendengar bunyi kapal terbang, dan kami tidak dapat mendengar bunga api langsung pada Malam Tahun Baru. Kami berehat dengan baik. 5. Lounge eksekutif boleh dinikmati dalam tiga tempoh masa, yang sebenarnya bersamaan dengan tiga kali makan termasuk, dan sangat menjimatkan kos. Secara peribadi, saya rasa makanan Barat lebih kaya daripada makanan Cina. Jika anda mempunyai perut tradisional Cina, anda mungkin tidak selesa dengannya, tetapi makanan Barat sangat baik. Terdapat pelbagai jenis roti, dan croissant ditukar setiap hari. Terdapat tujuh atau lapan cara untuk membuat telur, dan kadang-kadang terdapat menu istimewa. Buah-buahan segar dan minumannya banyak. 6. Hotel ini terletak di lokasi yang baik, kecuali pintu menghadap pasar Filipina dan mempunyai bau hanyir, tetapi ini hanya boleh dihidu di pintu. Ia sangat dekat dengan Jalan ***a dan beberapa restoran selebriti Internet dan boleh dikunjungi dengan berjalan kaki. Perkara yang paling penting ialah ia berhampiran dengan jeti laut. Perjalanan sehari biasanya diikuti dengan pengambilan dan penghantaran, jadi anda tidak perlu risau untuk bangun awal. 7. Kakitangan mempunyai sikap yang sangat baik. Tidak kira di mana anda bertemu mereka di hotel, mereka akan mengambil inisiatif untuk bertanya khabar dengan senyuman dan secara aktif menyelesaikan keperluan tetamu.
DariMYR 418
4.5/5Sangat Baik438 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|0.12km dari pusat bandar
Bilik ini mempunyai pemandangan sungai yang tidak dapat dikalahkan, laut, kapal persiaran, matahari, dan pesawat terbang di atas. Terdapat pintu kecil di sebelah kiri lobi hotel di mana anda boleh memasuki pusat membeli-belah dan bertukar-tukar syiling. Terdapat juga sebuah agensi pelancongan kecil tempat kami menempah hari Pulau Duyung, bakau, dan kelip-kelip. Lawatan, harganya tepat. Pasar Filipina berada di sebelah kiri hotel menghadap ke laut. Terdapat makanan laut pada waktu petang. The Tianqiao pasar durian di sebelah kiri pasar.hanya buka pada waktu malam.durian dan buah-buahan lain dijual sekilogram.sebelah hotel ada KFC yang memudahkan.
DariMYR 331
4.4/5Sangat Baik385 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|1.23km dari pusat bandar
Hotel Hilton di Kota Kinabalu terletak di lokasi yang sangat baik. Terdapat banyak tempat makan berdekatan. Kakitangan perkhidmatan sangat ramah. Lelaki itu membuat teh tarik semasa waktu sarapan, yang agak menyeronokkan. Kolam renang berada di tingkat atas Kedalaman airnya tidaklah terlalu dalam, tetapi agak cetek bagi mereka yang gemar berenang.
DariMYR 356
4.5/5Sangat Baik792 Ulasan
Pantai Tanjung Aru Kota Kinabalu|5.01km dari pusat bandar
Saya menginap di Bilik Horizon Ocean View, Bilik 17x di tingkat satu. Pemandangan sangat bagus. Anda boleh keluar dan menonton matahari terbenam dari balkoni. Kecuali untuk kemudahan yang agak lama, segala-galanya boleh diterima. 4.5 mata adalah munasabah, tetapi dari segi kelengkapan (dermaga kolam renang luar peranginan Sunset View) masih hotel terbaik di Sabah. Jangan takut dengan ulasan sebelum ini. Saya hampir menempah keseluruhan perjalanan dengan Hyatt. Nasib baik, saya hanya tinggal untuk satu malam. Apabila saya datang ke Shangri-La pada keesokan harinya, seluruh keluarga merasakan bahawa ini adalah tempat yang sesuai untuk menginap semasa percutian. hotel! Tiada bau langsung!
DariMYR 1,230
4.4/5Sangat Baik661 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|1.36km dari pusat bandar
Bilik itu sangat bersih dan kemas, kualiti peralatan tempat tidur adalah kualiti biasa hotel Marriott, dan sarapan paginya sangat mewah... Satu-satunya perkara yang membuatkan saya sangat tidak berpuas hati ialah bilik pemandangan laut yang saya tempah adalah untuk seorang wanita. dalam usia tiga puluhan yang boleh berbahasa Cina. Dia acuh tak acuh dan terus mengatur saya ke dalam bilik di sudut. Pemandangan laut bukan pemandangan laut langsung. Dia jelas berat sebelah terhadap orang Cina... semua bilik yang baik dikhaskan untuk orang Korea . Ctrip telah mengatur dengan pihak hotel untuk menaik taraf jenis bilik saya sebelum mendaftar masuk, tetapi hasilnya begini, saya sangat tidak berpuas hati...
DariMYR 467
4.1/5Bagus190 Ulasan
Kota Kinabalu|14.78km dari pusat bandar
After a long trip arrived at hotel and quickly signed in. We were upgraded to a fantastic room, however phone and TV not working but a great balcony view of the South. China Sea and to the left the jungle. It was lovely to sit and watch the various birds and fireflies. Malaysia Airlines had lost one of our bags and did not seem concerned however after no success we spoke with James at reception who soon sorted it out and it arrived at 9pm. One day wasted Thanks Malaysia Airlines. The next day we had a leisurely breakfast plentiful and good choices of Malay and Western. Very courteous staff. Saw our first monitor lizard and had a garden tour by. a very informative employee Roy. Decided against the nature walk as advised not much to see this time of year. Spent most the day on the empty beach ( Some jellyfish but otherwise a nice dip) and in empty swimming pool. 3 linked pools lovely and warm but needs some maintenance and jacuzzi not working. Only a couple of restaurants were open and although quality of food was good the menus were similar. On our last day we had a very good Chinese style meal in The Noble House (Only open until early evening). As with most meals we were the only ones in the restaurant. All meals were very reasonably priced. The advertised firefly. tour was cancelled due to low tide but Christina arranged a private trip to see them and also the proboscis monkey. Well worth it. . Points to Note Low occupancy with the majority of guests staying overnight only, meant we had pools and beach to ourselves and the restaurants were virtually empty. Disadvantage was that some restaurants. and snack places did not open. Lovely remote location fantastic view , beach and garden walks however nothing in walking distance of the resort so unless taking a. taxi or day trip would not see or meet other local people restaurants or shops. Note the hotel shop has very limited souvenirs and only a few crisps and drinks. We had a great relaxing time, the hotel needs some updating and maintenance but that did not affect our.enjoyment. Staff were helpful and courteous and room clean and well stocked with water tea and coffee. A/C fine. So if you want a relaxing beach and pool holiday with good food and when we were there tranquility we recommend Nexus. PS book trips at the hotel as the one we booked through our agent was about 3 times more.
DariMYR 404
4.7/5Cemerlang539 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|0.36km dari pusat bandar
Overall our 2-night stay at Hyatt Centric KK was comfy n relaxing. The lobby n top floor lounge ambience is excellent~feeling of calmness. Rooms are spacious n clean with beautiful sunset seaview. We especially like the bathroom with sitting bench~ a considerate design for guests who prefer to sit n shower. Restaurant staff were very well-mannered n helpful. The hotel is well located just opposite the Sabah Suria shopping mall, so it's very convenient if you wish to dine out or shop around…
DariMYR 560
5/5Terbaik5 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|0.78km dari pusat bandar
Berdekatan dengan jeti, lokasinya sangat baik, hanya berjalan kaki dari Jalan Gaya
DariMYR 223

Lihat lagi

Perjalanan perniagaan

4.2/5Bagus903 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|1.9km dari pusat bandar
Hotel yang selesa dan sesuai utk business trip. Receiptionist yang sentiasa membantu serta lokasi yang strategik di tengah-tengah bandar
DariMYR 135
4.1/5Bagus557 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|1.66km dari pusat bandar
Klu ada kereta boleh jalan2 carik mkn sekitar hotel. Bawah hotel x ada restoran yg berdekatan. Kena order by food panda. Parking ada disediakan. Sarapan bagus dan sedap sesuai dgn harga Bilik besar ada ruang tamu dan kitchen utk memasak. Peti ais besar. Cadangan tambah karpet d setiap tingkat laluan ke bilik. Skrg nmpk lusuh dan x bersih. Tq.
DariMYR 141
4.1/5Bagus858 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|0.5km dari pusat bandar
Saya dpt bilik 1111,kemudahan bilik yang disediakan memcukupi,,jendela view dia okla bertemakan alam sekitar berhadapan tu habiba suites.Tapi aircond dia tidak berapa sejuk,suda kami buat aduan d customer service tapi tiada yang datang cek tu bilik😅tapi overall semua staff peramah,perkhidmatan memuaskan. Swimming pool punya view nice.kurang gambar saya d hotel😅
DariMYR 206
4.4/5Sangat Baik1356 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|1.4km dari pusat bandar
Masa check in tak perlu deposit dah. Cuma bilik katil king yg sy request ambil masa yg lama utk siap so tukar 2 single beds. Still ok sbb katil boleh gabung sendiri. Pintu tandas memang takde lock so yg bawa anak2 kecil memang kena berhati2 sikit. Breakfast ok. Kolam renang tak boleh guna sebab under repair.
DariMYR 191
4.4/5Sangat Baik343 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|0.37km dari pusat bandar
Satu ulasan ayat: Lokasi yang sangat baik, persekitaran sederhana. Lokasi: Dengan sempurna, anda boleh mengelilingi segala-galanya untuk makanan, pakaian, perumahan dan pengangkutan. Kebersihan: Purata, tidak seteruk yang dikatakan beberapa ulasan, hotel biasa. Persekitaran: Ia agak bagus pada waktu siang. Pada waktu malam, muzik di bar di seberang bangunan sangat kuat sehingga saya tidak tidur sehingga parti itu tamat pada hampir pukul satu. Jika anda ingin menginap, pastikan anda mendapatkan bilik yang tidak menghadap jalan. Kolam renang: Ia terlalu kecil dan saya tidak pergi ke sana.
DariMYR 297
4.2/5Bagus136 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|1.11km dari pusat bandar
Bilik bersih, dari segi saiz bilik agak kecil, hanya cukup untuk katil double dan tandas. Pada masa ini dalam pengubahsuaian pada waktu siang, tetapi sebaliknya ia adalah tempat yang sangat tenang dan tenang untuk tinggal.
DariMYR 113
4.1/5Bagus186 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|1.68km dari pusat bandar
Semuapun okay, bawa anak2 cuti. *************. Cuma ada staff lelaki yg front desk tu bila kita request extra terus eksen. Saya ingat tu muka sampai bila2. Staff lain okay, cuma tu saturang ja, jumpa depan kaunter pun tembirang, apalagi cakap thru phone, eksen betul.
DariMYR 137
4.4/5Sangat Baik318 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|0.58km dari pusat bandar
Saya sangat berpuas hati menginap di Dreamtel Hotel Kota Kinabalu. Lokasinya berdekatan dengan Jalan Gaya untuk jarak berjalan kaki sahaja. Katil dan bantal yang selesa menjadikan tidur anda lebih lena. Proses daftar masuk dan daftar keluar adalah pantas dan dikendalikan oleh penyambut tetamu yang membantu. Sarapan menyediakan pilihan yang agak bagus dan berpatutan. Secara keseluruhan saya mempunyai penginapan yang sangat berpuas hati dan selesa.
DariMYR 120
4.6/5Cemerlang490 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|0.17km dari pusat bandar
Suasana bilik yang bersih dan menyegarkan serta kelengkapan yang cukup. Kedudukan hotel dalam bangunan pasaraya memudahkan urusan memperolehi kelengkapan harian. Layanan staff yang mesra mudah urusan menginap. Kemudahan hotel lengkap dan mudah akses. Dapat menikmati makanan sahur yang berkhasiat secara percuma.Alhamdulilah.Pemandangan laut juga dapat dinikmati.
DariMYR 153
4.4/5Sangat Baik382 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|1.23km dari pusat bandar
berbaloi untuk menginap di sini, bilik yg selesa serta kemudahan memasak yg lengkap. cuma view dia tidak berapa menarik, biasalah tingkat 3 tiada apa yg boleh kita lihat, apa pun kita puas hati lah menginap di sini, cuma untuk penambah baikkan saja, klu boleh parking tu biar free costumer..
DariMYR 78

Lihat lagi

Termasuk Sarapan

4.4/5Sangat Baik548 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|0.08km dari pusat bandar
Biliknya besar dan sangat bersih. Sangat dekat dengan jeti. Ia juga sangat mudah untuk menaiki teksi dari Kota Kinabalu. Kakitangan hotel sangat bersemangat terutamanya porter. Nampaknya hotel di Sabah memerlukan deposit.
DariMYR 111
4.3/5Sangat Baik283 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|1.82km dari pusat bandar
hotel ini bagus, kakitangan semuanya baik, saya tiba lebih awal daripada yang dijangkakan dan mereka hanya membenarkan saya mendaftar masuk lebih awal daripada jam 2 petang...mereka sangat bagus dan saya berehat selepas perjalanan yang panjang...sangat bagus dan sangat disyorkan
DariMYR 133
4.4/5Sangat Baik353 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|2.44km dari pusat bandar
Hotel kaunter sangat memudahkan urusan, afa juga welcome drinks. Bilik kemas bersih, kelengkapan peti ais mini juga ada untuk bilik ni. ada juga disediakan order dan delivery makanan ke bilik. Aircond sejuk, bilik air cantik dan moden. Air pancuran hujan sangat mengujakan.terbaik raia hotel,kipidap
DariMYR 133
4.4/5Sangat Baik360 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|0.97km dari pusat bandar
Perkhidmatan kaunter yang baik. Kemudahan yang terdapat di dalam bilik adalah standard. Makanan juga memuaskan. Hotel selesa dan tidak bising dengan suasana persekitaran walaupun dekat dengan jalan raya.
DariMYR 179
4.2/5Bagus318 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|1.04km dari pusat bandar
Bangunan agak lama sedikit tidak seperti di gambar.. Tp lif ada.. Bilik oklaa sesuai utk dua dewasa dan kanak-kanak bwh 5 tahun.. Ada tab mandi cuma sy lebh suka yang ada shower tu senang mau mandi.. Harga ok rm120+ utk 1 malam.. Deposit rm100.. Customer service ok bagus.. Bilik bersih.. Ada tv, iron board, iron, heater, gelas, dan uncang tea kopi.. Alat mndian termasuk berus gg dsediakan.. Air mineral ada dua botol jer pdhl book utk 3 org..aircond sejuk.. Parking 1st come 1st serve jd y xdpt parking akn block kereta org lain namun akn di hubungi sekiranya ada penghuni mahu keluar dr tapak parking.. OVERALL PUAS HATI...
DariMYR 135
4.3/5Sangat Baik153 Ulasan
Kota Kinabalu|16.42km dari pusat bandar
Nothing much that i can say. my family and I have amazing stay at Borneo Beach Villa karambunai for 3 days 2 night. The villas is clean, the pool is clean and the beach is so beautiful. My family really enjoy with the stay. However the reason i give. 4 star because our villa has some of broken chair at table outside and the door is very hard to open because of rusty. I think maybe the villa itself is too old. Mybe it just our villa not sure with another. It will be nice if they can check regularly maintenance for each villa Some of things need to remind while you in here: 1. Villas doesnt have WIFI. Only have at receptionist, thus if you want to do work while chilling make sure you bring your own wifi. 2. Make sure to buy any groceries that you want before reach to villa because the distant with mart is far away they didnt have their own mart, only restaurant 3. This villa didnt provide any lobby service. But aboVe all that we are really enjoy staying here.
DariMYR 219
4.5/5Sangat Baik302 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|1.5km dari pusat bandar
Hotel ini bagus & bersih. Saya suka sarapan bufet mereka. Kakitangan sentiasa tersenyum 😊 Setakat ini semuanya baik. Anda hanya boleh berjalan kaki ke Karamunsing.
DariMYR 183
4.4/5Sangat Baik156 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|0.35km dari pusat bandar
Hotel yang bagus terletak di dalam pusat bandar dan mudah untuk pergi ke mana-mana yang anda mahukan. Bilik bersaiz besar dan selesa. Terdapat kolam renang dan ruang istirahat boleh digunakan. Untuk sarapan pagi, ia adalah bufet tetapi variasi adalah terhad. Secara keseluruhan, ia adalah penginapan yang baik untuk saya.
DariMYR 238
3.9/5415 Ulasan
Pantai Tanjung Aru Kota Kinabalu|4.12km dari pusat bandar
Perkhidmatan yang amat memuaskan tiada 3 in 1 dalam bilik,aircond menunggu berapa minit baru sejuk
DariMYR 64
4/5Bagus165 Ulasan
Pusat Bandar Kota Kinabalu Kota Kinabalu|1.2km dari pusat bandar
Bahagian mana yang hendak dimulakan? harga? Lokasi? Kemudahan? Persekitaran? Lokasi agak mencabar terutamanya pengembara yang tidak biasa dengan bangunan, Kemudahan= cukup adil untuk penginapan yang singkat dan bagus untuk mereka yang hanya menghabiskan lebih sedikit jam di dalam bilik hotel kecuali semasa waktu tidur, persekitaran saya akan mengatakan semuanya baik-baik saja. Last but not least, HARGA Y’ALL TERLALU MURAH YA 😁. For me, everything is awesome coz I only stay for sleep & at least I have basic facilities to accommodate the stay 😁.
DariMYR 53

Lihat lagi

Lihat lagi

What to See at Tanjung Aru Beach

The main attraction of Tanjung Aru Beach is undoubtedly the spectacular sunset that paints the sky and sea with vibrant colors. Every evening, hundreds of people gather at the beach to witness this natural phenomenon that never fails to amaze. The best time to watch the sunset is between 6 pm to 7 pm, depending on the season. The best place to watch the sunset is from the beach itself or from one of the nearby cafes or restaurants that offer panoramic views.

To capture the sunset with your camera or phone, you need to consider some factors such as lighting, angle, composition, and timing. You can use some apps or filters to enhance your photos or videos, but nothing beats the real thing. You can also try some creative techniques such as silhouettes, reflections, or time-lapses to make your shots more interesting.

Besides the sunset, there are also other sights that can be seen from Tanjung Aru Beach, such as islands, mountains, planes, and boats. Tanjung Aru Beach is close to several islands that are part of the Tunku Abdul Rahman National Park, a marine park that consists of five islands: Gaya, Sapi, Manukan, Mamutik, and Sulug. You can see these islands from the beach, or you can take a boat ride to visit them and enjoy some snorkeling or diving.

You can also see the majestic Mount Kinabalu, the highest peak in Malaysia, from the beach on a clear day. Mount Kinabalu is a UNESCO World Heritage Site that attracts many hikers and climbers. You can also see planes taking off and landing at the nearby Kota Kinabalu International Airport, which is the second busiest airport in Malaysia. You can also see boats of various sizes and shapes sailing across the sea, from fishing boats to cruise ships.

What to Eat at Tanjung Aru Beach

Another reason to visit Tanjung Aru Beach is to taste some of the local delicacies that can be found there. You can find a variety of seafood, noodles, rice dishes, snacks, desserts, and more at the beach or near it. Some of the must-try dishes are:

Seafood

  • Tanjung Aru Beach is famous for its fresh and delicious seafood, such as fish, prawns, crabs, squid, clams, and more. You can choose your preferred seafood and have it cooked in different ways, such as grilled, fried, steamed, or curry.
  • You can also enjoy some sauces and dips to go with your seafood, such as sambal (spicy chili paste), belacan (shrimp paste), or lime juice. One of the best places to eat seafood at Tanjung Aru Beach is Tanjung Aru Seafood Restaurant, which is located right on the beach and offers a great view of the sea and the sunset.

Noodles

  • Noodles are a staple food in Malaysia, and you can find many types of noodles at Tanjung Aru Beach. Some of the popular ones are mee goreng (fried noodles), laksa (noodle soup with coconut milk and spices), mee hoon (rice vermicelli), and kolo mee (dry noodles with minced meat and spring onions).
  • You can also add some toppings to your noodles, such as chicken, beef, seafood, eggs, or vegetables. One of the best places to eat noodles at Tanjung Aru Beach is Lucy’s Kitchen, a cozy and friendly restaurant that serves a variety of noodles and other dishes. You can also try their signature dish, the Lucy’s Special, which is a combination of noodles, chicken, prawns, eggs, and vegetables in a spicy sauce.

Rice dishes

  • Rice is another staple food in Malaysia, and you can find many rice dishes at Tanjung Aru Beach. Some of the popular ones are nasi lemak (rice cooked with coconut milk and served with anchovies, peanuts, cucumber, egg, and sambal), nasi goreng (fried rice), nasi ayam (chicken rice), and nasi kerabu (rice mixed with herbs and vegetables).
  • You can also add some side dishes to your rice, such as rendang (spicy meat stew), sambal udang (prawns in chili paste), or ayam percik (grilled chicken with coconut sauce). One of the best places to eat rice dishes at Tanjung Aru Beach is Prince Philip Park Food Court, which is a large and lively food court that offers a variety of stalls and cuisines.

Snacks

  • If you are feeling hungry between meals, you can snack on some of the local treats that can be found at Tanjung Aru Beach. Some of the popular ones are pisang goreng (fried banana), kuih (traditional cakes), keropok lekor (fish crackers), and rojak (fruit salad with peanut sauce).
  • You can also try some of the street food that are sold by vendors along the beach, such as satay (skewered meat with peanut sauce), apam balik (pancake with peanuts and sugar), or cendol (shaved ice with coconut milk and palm sugar). One of the best places to eat snacks at Tanjung Aru Beach is Tanjung Aru Hawker Centre, which is a small and simple hawker centre that sells cheap and tasty snacks.

Desserts

  • To end your meal on a sweet note, you can indulge in some of the local desserts that can be found at Tanjung Aru Beach. Some of the popular ones are ais kacang (shaved ice with beans, corn, jelly, and syrup), bubur cha cha (coconut milk soup with sweet potatoes, taro, and sago), pulut hitam (black glutinous rice pudding with coconut milk), and kuih lapis (layered cake).
  • You can also try some of the ice cream that are sold by vendors along the beach, such as durian ice cream, coconut ice cream, or corn ice cream. One of the best places to eat desserts at Tanjung Aru Beach is Ice Cream Corner, which is a small and colorful shop that sells homemade ice cream in various flavors.

Tips for Visiting Tanjung Aru Beach

To make the most of your visit to Tanjung Aru Beach, you need to plan ahead and prepare well. Here are some practical tips that will help you have a pleasant and safe experience at the beach:

When to go

  • Tanjung Aru Beach is open all year round, but the best time to go is during the dry season, which is from March to October. The weather is sunny and dry, and the sea is calm and clear. The wet season, which is from November to February, is less ideal, as the weather is rainy and humid, and the sea is choppy and murky. However, you can still enjoy the beach during the wet season, as long as you check the weather forecast and avoid thunderstorms.

What to bring

  • Tanjung Aru Beach is a casual and laid-back place, so you don’t need to dress up or bring anything fancy. However, you do need to bring some essentials, such as
    • sunscreen
    • sunglasses
    • hat
    • water bottle
    • towel
    • swimsuit
    • change of clothes
    • camera or phone
    • cash or credit card
    • insect repellent
    • You can also bring some snacks or drinks if you want to picnic on the beach, but make sure to dispose of your trash properly.

What to avoid

  • Tanjung Aru Beach is a safe and friendly place, but there are some things that you should avoid doing or encountering there. For example, you should avoid swimming too far from the shore or during high tide, as there may be strong currents or jellyfish. You should also avoid leaving your belongings unattended or exposing them to theft or damage. You should also avoid littering or damaging the beach or its environment, as this will affect its beauty and sustainability.

Visit Tanjung Aru Today!

Tanjung Aru Beach is a must-visit destination for anyone who loves sunsets and nature. It offers a variety of activities, sights, and food that will make your visit memorable and enjoyable. You can swim in the sea, play some water sports, explore the park and the railway, watch the sunset, taste the local delicacies, and more at Tanjung Aru Beach. You can also enjoy the facilities and services available at or near the beach, such as parking, toilets, showers, lockers, shops, etc.

If you are looking for a great deal and package for your trip to Tanjung Aru Beach, you should book with my.trip.com, a travel agency that specializes in Malaysia. My.trip.com will help you find the best flights, hotels, tours, and attractions for your budget and preference. You can also get some discounts and rewards when you book with my.trip.com.

So, what are you waiting for? Tanjung Aru Beach is waiting for you! Don’t miss this opportunity to experience one of the best sunset spots in Malaysia. Book your trip to Tanjung Aru Beach with trip.com today!

Tanjung Aru beach

  • Where is Tanjung Aru Beach located?

    Tanjung Aru Beach is located in Kota Kinabalu, the capital city of Sabah, East Malaysia.
  • What does "Tanjung Aru" mean?

    "Tanjung Aru" means “casuarina cape” in Malay.
  • How can I reach Tanjung Aru Beach from Kota Kinabalu city center?

    You can reach Tanjung Aru Beach by taxi, bus, or car from Kota Kinabalu city center.
  • What is the approximate cost of a taxi to Tanjung Aru Beach?

    A taxi ride will cost around RM 20 to RM 30 (USD 5 to USD 7) for a one-way trip.
  • Which buses go to Tanjung Aru Beach?

    You can take bus number 16 from the city center or bus number 16A from the airport.
  • What are the main attractions at Tanjung Aru Beach?

    The main attractions include swimming, sunbathing, water sports, cycling, jogging, Tanjung Aru Perdana Park, North Borneo Railway, and Shangri-La’s Tanjung Aru Resort & Spa.
  • When is the best time to watch the sunset at Tanjung Aru Beach?

    The best time to watch the sunset is between 6 pm to 7 pm, depending on the season.
  • What are some of the local delicacies to try at Tanjung Aru Beach?

    Local delicacies include seafood, noodles, rice dishes, snacks, and desserts. Notable mentions are mee goreng, laksa, nasi lemak, pisang goreng, ais kacang, and bubur cha cha.
  • What should I bring when visiting Tanjung Aru Beach?

    Essentials include sunscreen, sunglasses, hat, water bottle, towel, swimsuit, change of clothes, camera or phone, cash or credit card, and insect repellent.
  • When is the best time to visit Tanjung Aru Beach?

    The best time to visit is during the dry season, which is from March to October.
  • What should I avoid at Tanjung Aru Beach?

    Avoid swimming too far from the shore, leaving belongings unattended, and littering.
  • Where can I book a trip to Tanjung Aru Beach?

    You can book your trip to Tanjung Aru Beach with my.trip.com.
Disclaimer: This article has been provided by an individual contributor or third party platform. If there is any discrepancy regarding the copyright, please contact us directly and we will delete the content immediately.
>
Tanjung Aru Beach